Når det gælder motorsport – og specielt ved Trial – er vi ofte selv dem der har opgaven med at skulle yde førstehjælp ved et styrt. Derfor er det også vigtigt som udøver, træner og forældre at vi kan udøve den nødvendige førstehjælp.
Jeg vil i denne artikel ikke beskæftige mig med almindelig førstehjælp. Der findes masser af gode kurser – både på nettet, i organisationerne eller på arbejdspladserne hvor der findes information om dette. Jeg vil på det kraftigste anbefale at du kan førstehjælp, og øver den regelmæssigt. Ikke kun på grund af din sport, men i al almindelighed.
I denne artikel vil vi derimod kigge specielt på den førstehjælp der skal ydes når det gælder idrætsskader. Både for at sikre udøveren så lille en skade og så kort restitutionstid som det er muligt.
P.R.I.C.E.M metoden ved idrætsskader
Ved pludselig og akutte skader, som f.eks. forstuvninger af anklen og vrid i knæet, kan de første timer være afgørende for hvordan resten af forløbet bliver. Det er ofte disse typer af større skader som vi ser ved specielt Trial. Vi ønsker at reducere blødning og hævelse, give smertelindring og kontrollere at skaden ikke forværres.
Et vigtigt værktøj til at behandle denne type skader er behandling efter P.R.I.C.E.M-princippet. P.R.I.C.E.M er en videreudvikling af R.I.C.E metoden der blev udviklet af Dr. Gabe Mirkin i 1978.
Bogstaverne er i P.R.I.C.E.M står for hver sin behandlingsintervention
P: Protection – Beskyttelse
R: Rest – Ro
I: Ice – Is
C: Compression – Kompression
E: Elevation – Elevation
M: Mobilisation – Mobilisering
Protection og Rest (Beskyttelse og Ro)
De første 2 punkter i PRICEM, beskyttelse og ro, hænger tæt sammen. Den igangværende aktivitet skal øjeblikkelig stoppes, så skaden på f.eks. ledbånd eller muskler, ikke forværres og den beskadigede struktur skal aflastes. Ved kraftige ankelforstuvninger eller vrid i knæ anbefales det at aflaste leddet ved evt. at bruge krykker lige umiddelbart efter skaden. På den måde stresses led ikke yderligere.
Ved alvorlige knæskader anbefales det yderligere at påføre en knæskinne for total aflastning. Her er det naturligvis vigtigt at tale med og få anbefaling af egen læge.
Ice (Is)
Hurtigst mulig efter skaden er opstået anbefales nedkøling med ispose af den involverede struktur. Isen får blodkarrene til at trækkes sig sammen og minimerer blødningen i området. Effekten ift. sammentrækningen af blodkarrene er minimal og sker langsomt, så derfor skal man altid lægge kompression før is. Den primære fordel ved isning af skaden er lokal smertelindring. Isen må ikke komme direkte på huden, da der er risiko for forfrysninger og kan med fordel ligges uden på et lag af kompression.
Behandlingen med is bruges 20 minutter hver time i minimum 3 timer og så længe der er effekt eller efter behov.
Compression (Kompression)
Kompression er den vigtigste del af den akutte skadesbehandling efter aktiviteten er stoppet og den skadede struktur er beskyttet og i ro. Her er en kompressionsforbinding det mest effektive. I de første par timer efter skaden må kompressionen gerne være meget stramt for at minimere hævelse og reducere blødningen. Efter de første par timer bæres en mere moderat stram kompression. Om natten anbefales at fjerne kompressionsforbindingen eller bruge et løst bind for at undgå at stoppe blodcirkulationen og derved lave vævsskader. Ud over kompression kan kinesio tape overvejes ift. at minimere og fjerne blødningen i vævet.
Elevation (Elevation)
Den skadede regionen bør eleveres over hjertehøjde, da det hjælper med at minimere blødningen og reducere hævelsen. Det anbefales at bruge elevation regelmæssig så længe der er hævelse.
Mobilisation – Mobilisering
Relativ kort tid efter skaden anbefales let mobilisering for at bruge kroppens venepumpe system til at transportere hævelsen væk fra det beskadigede område, f.eks. ved at lige på ryggen med benet op og bevæge foden frem og tilbage i tilfælde af en ankelforstuvning.
Denne mobilisering kan gradvis tiltage, således der leddet mobiliseres kraftigere og med større belastning. Vær opmærksom på ikke at skride for hurtig frem her, da dette kan sætte helingsprocessen tilbage.
Afrunding
Jeg håber at denne artikel ikke har skræmt dig fra at benytte PRICEM metoden ved akutte idrætsskader.
I de 3 år jeg har kørt Trial med min søn, har han haft masser af styrt. De fleste af dem har været uden nogen skader, ud over lidt blå mærker og en enkelt sprængt læbe. En enkelt gang har der dog været brug for at benytte PRICEM, og der var der tale om en albue der var gået af led.
Selv om alvorlige skader er noget vi ser sjældent i Trial, så er det vigtigt at ved hvordan du skal forholde dig hvis det sker.
Ved at bruge de simple principper i PRICEM kan du sikre den tilskadekomne en kortere og mindre smertefuld skadesperiode med færre komplikationer samt hurtigere tilbagevending til sporten.
Husk at det er vigtigt for kørerens psyke at komme hurtigt i gang igen. I motorsport ser vi nogle gange at vi får nogle kraftige styrt, hvor vi kan slå os ret kraftigt. Det er vigtigt at køreren så hurtigt som det er muligt, kommer tilbage på motorcyklen, således at styrtet ikke ”sætter” sig i kroppen, og at køreren bliver bange for at køre. Dette gælder både for børn og for voksne.
Det er vigtigt at du altid søger kontakt med egen læge eller eventuelt skadestue hvis du er i tvivl.