For et stykke tid siden, lavede Danmarks Motor Union et koncept vi kaldte Tumlinge og Kadel Trial.
Ideen var at give de unge kørere et løbskoncept bygget præcist til dem. Det var vigtigt at det primært skulle være sjovt for børnene, samtidigt med at de kunne stille og roligt kunne prøve kræfter med løbsbegrebet.
Tumlinge og Kadet Trial er bygget i 2 halvdele.
Tumlinge Trial
Tumlinge Trial er for de helt små, eller dem som lige er startet med at køre motorcykel. For at sikre at barnet kan more sig , er der ikke så mange regler. Der køres i sektioner med selvbedømmelse (barnets hjælper er samtidigt bedømmer), og efter hver gennemkørsel er barnet selv med at vurderer hvordan det gik. Kortene til bedømmelse, er lavet således at de giver anledning til dialog om sektionen, og der fokuseres ikke på points eller stillinger.
Ideen er at der er præmier til alle. Dette kan enten være en medalje eller et diplom.
Dermed er Tumlinge Trial med til at bygge barnets selvtillid op, samtidigt med at medaljen/diplomet kan vises frem.
Undervurderer ikke vigtigheden af præmien for Tumlingerne. Ud over at der er noget som barnet kan være stolt af, så giver det anledning til mange samtaler i tiden efter løbet
Kadet Trial
Kadet Trial er for de lidt større eller lidt mere øvede børn. Det vigtigste er stadig for barnet at skulle have det sjovt, om end der nu bruges rigtige kort, og lidt regler om hvordan strafpoints bedømmes. Der er stadig tale om et løb med selvbedømmelse, hvor det er hjælper der er bedømmer.
I Kadet Trial præmieres der for første, anden og tredje plads – normalt med pokaler. Det er vores erfaring at dette er en rigtigt god måde at vende barnet til at skulle deltage i ”rigtige” konkurrencer.
Både Tumlinge og Kadet Trial kan køreres i de samme sektioner. Det er vigtigt at sektionerne ikke laves for svære. Såfremt at niveauet på Kadet skal være svære, kan dette opnås ved at sætte pile til dette. Ved at afvikle de 2 grupper sammen, kan der skabes et sammenhold mellem kørerne – på tværs af alder og niveau. Der ud over kan det give de lidt yngre/mindre erfarende kørere til indblik i hvad der er muligt, og måske nogen at se lidt op til.
Vi vil gerne skabe vindere, og det gør man bedst ved at give barnet selvtillid.
Inden start.
Inden starten udleveres der en konvolut pr. deltager. I konvolutten ligger kørerens kort og en instruktion til barnets hjælper. Kort både kort og instruktion er afhængig af barnets klasse.
Vi har linket til eksempler på instruktioner som kan udprintets og benyttes herunder – der ud over er der også et eksempel på et Tumlingekort som kan printes. Husk at der skal benyttes ”bidetang” til klipning i kort – disse skal også udleveres inden start.
Instruktion til forældre – Tumlinger
Instruktion til forældre – Kadet
Kort til brug i Tumlinge klassen
Vi har god erfaring med at lave en lille pose med lidt godt til deltagerne. Det gør det oplevelsen lidt mere speciel for barnet, når de får sådan en pose stukket i næven inden løbet. Det kan være Juice, lidt slik, frugt eller andet godt der ligger i posen – find evt. en sponsor til en lille gave til at putte i posen også.
Under og efter løbet.
Efter en fælles instruktion går løbet i gang. Barnet og hjælper styrere selv begivenhederne derefter, og der er ikke den store grund til fælles styring af løbet.
Husk at der skal være fælles præmiering efter løbet. Det er helt specielt at stå på toppen af skamlen, og det er det også for et barn – også selv om man stå der sammen med andre.
Det er heldigvis let at afvikle et Tumlinge og Kadet Trial, og det bør ikke afskrække nogen. Vi anbefaler at opsætte imellem 5-7 sektioner, med en maksimal længde på 30-40 meter. En god ide kan være ikke at placere sektionerne lige op af hinanden, og dermed give kørerne en mulighed for at skulle benytte noget transportrute. Det giver også mindre risiko for sammenstød, når kørerne ikke “pakker” sig til sektionerne.
I alt er der ca. 2-3 timers forberedelse i et løb, og belønningen ved at se ungernes glæde er langt mere værd.