Et sving er ikke bare et sving! Ved at kende de forskellige svingtyper, vil det være lettere at identificere hvilke typer som køreren har udfordringer med. En god sektion kan indeholde flere svingtyper, og efterhånden som barnet bliver bedre kan svingtyperne kombineres med andre momenttyper.
Sving med højt gradantal
Det lyder elemæntært, men de fleste sving bliver sværere jo skarpere svinget er. Et godt 90 graders eller 180 graders sving kan være et godt moment i mange sektioner, og kan udfordre de fleste hvis det laves korrekt.
For Tumlinge og Junior køreren vil et 90 graders sving ofte udgøre en seriøs udfordring. Det kræver god koncentration og balance. Samtidigt skal køreren have styr på gaskontrol i svinget, og i nogle tilfælde skal der bremses ned, inden svinget påbegyndes.
Alt sammen noget der kræver maskine kontrol, og derfor er en god øvelse. Det er derfor vigtigt at du ikke undervurder et 90 graders sving – specielt for de små og nye kørere.
Endnu sværere bliver det når vi taler om 180 grader – altså et sving hvor køreren skal vende cyklen 180 grader, og køre modsat tidligere kørselsretning. Dette kræver stor koncentration og balance, og kan for de fleste små kørere være en stor mundfuld. Sørg for stor at lave plads i sektionen til en stor venderadius, for køreren får brug for det.
I starten vil det dog være fornuftigt at starte med sving under 90 grader. Et 45 graders sving skal nok give udfordringer, og specielt hvis der placeres flere efter hinanden.
Sving med Positiv Camber eller Off Camber
Når der svinges på en bakke, kan svinget enten være som Positiv Camber eller som Off Camber. Dette kan også defineres som der svinges op eller ned af bakke. Det giver sig selv at når svinget skal fortages på en bakke, er det svære end når det skal fortages på flad jord.
Et sving med Positiv Camber betyder at bakken skråner mod indersiden af svinget. Et eksempel på dette er at svinge på vej op af en bakke, og dreje ned af bakken igen. Køreren bliver ”hjulpet” af bakkens vinkel, og det er ikke naturligt for forhjulet at skride.
Selv om bakkens hældning hjælper køreren med at dreje cyklen, er det ikke nødvendigvis lettere end at dreje på flad jord. Udfordringen ligger ofte i det psykologiske ved at skulle dreje ned af bakken igen.
Afhængig af bakkens vinkel kan dette være mere eller mindre udfordrende for køreren. Det er meget forskelligt fra kører til kører, hvordan positiv Camber sving takles – nogen har det godt med det, andre føler sig udfordret. Der er ikke andet end at prøve sig frem, og se om det er noget der skal arbejdet med.
Et Off Camber sving er et sving hvor bakken skråner med ydersiden af svinget. Her er det et sving hvor der køres ned af bakke, og svingretningen går tilbage op af bakken igen.
Off camber sving er notorisk svære for køreren. Det er noget psykologiske svært ved at skulle dreje ned af en bakke, som får de fleste til at stivne.
Der ud over er det også naturligt for motorcyklen at ville skride ud af svinget.
Når det sker, vil motorcyklen skride væk fra køreren Hvilket som ofte vil resulterer i et styrt.
Der er næsten altid et Off Camber moment at finde i Trial Sektion, og det er også godt at træne børnene i.
Start dog i det små, og find nogle skråninger der ikke er ret stejle. Det behøver ikke at være mere en 5-10 graders hældning, før der er en effekt.
Byg så mere og mere vinkel på skråningen/hældning, efterhånden som barnet kan magte det.
Både Positiv og Off Camber sving kan gøres svære ved at øge svingvinkelen som beskrevet ovenfor under punktet Sving med højt gradantal herover.
Det perfekte sving.
Der er masser af forskellige linjer som barnet kan kører motorcyklen rundt i et sving. Gereret kan man sige at den der passer barnet bedst og som giver et sving hvor jorden ikke berøres, er den rigtige linje.
Når det er sagt, kan der være linjer som er mere hensigtsmæssige, og som gør det lettere for barnet.
Den første regel er at bruge hele svingets brede. Modsat alt andet motorsport, gælder det i Trial ikke om at tage den korteste linje rundt i et sving. Derimod glæder det om at lære barnet at tage den linje som gør det lettest at komme rundt i svinget, med fuld balance i cyklen. Denne linje vil ofte være den hvor der er bruges mest muligt af den plads der er til rådighed i svinget.
Fordelen ved at tage svinget på denne måde, er at der ikke kommer nogle skarpe vinkler slutningen af svinget. Jo skarpere svinget er, jo mere udtalt er dette. Gør det derfor til en regel at bruge hele svinget.
Dette er ikke helt naturligt for en kører, idet barnet ofte vil forsøge at svinge hurtigt, og dermed tage den korte vej rundt i svinget.
Brug kegler til at hjælpe med at finde linjerne.
Keglerne kan opsættes som forhindringer der skal køres uden om, for på den måde at tvinge køreren til at køre en bestemt rute. På den måde kan du få køreren til at vælge en bestemt linje.
En anden måde at bruge keglerne er ved at lave porte som køreren skal følge.
Dette er på samme måde som når vi træner på flad jord – se evt. Kegle træning – DEL II – Styreøvelser. Denne metode kan være en fordel i starten, og give noget genkendelighed for køreren.
Denne metode er også med til at give tvinge køreren til at tage en give linje igennem svinget.
Vores fortrukne metode er at opsætte kegler i sektionen som viser den perfekte linje.
Jeg starter aldrig med at sætte keglerne, men lader køreren køre sektionen igennem et antal gange inden.
Keglerne opsætte derefter således at de viser køreren den perfekte linje / tvinger køreren til at køre en helt bestemt linje. Gradvist kan keglerne fjernes – først hver 3, så hver anden og til sidst står der kun enkelte kegler tilbage. På den måde kan køreren stille og roligt vende sig at tage den ønskede linje rundt i svinget.