Der er mange studier om hvorfor det er vigtigt for børn at høre historier, også selv om det i en travl hverdag kan være svært for mange at afsætte tid til det. Jeg skal ikke komme ind på de mange fordele der er ved at fortælle historier, der vil jeg anbefale at lave lidt søgninger på nettet – jeg vil udelukkende her beskrive hvordan vi benytter historien, og historie fortælling som et værktøj i træningen.
Det kan lyde lidt “hokuspokus” – men det er et virksomt værktøj
Praktisk omkring historie fortælling.
Hver aften inden sengetid, læser vi en historie for vores 3-årige søn. Dette er ”bare” en ganske almindelig historie, og har som sådan ikke nogen reference til noget motor / trænings specifikt. Det der er specielt, er at jeg ofte følger denne historie op med en historie af egen fantasi. Denne historie er altid specifik omkring et emne, egenskab eller dyder som jeg/vi ønsker der skal fokuseres på træningsmæssigt.
Vores søn elsker disse historier – herhjemme kendt som Trial eller MOTO historier. De har ofte ham selv som hovedperson, og indeholder en eller flere af de nedenstående emner.
- Fremhæve dyder eller egenskaber
Et eksempel kan være ”fairplay” eller vigtigheden af at lytte, at have mod, eller bare det at skulle stå op og komme afsted til træningen. Ved at fremhæve dyder eller egenskaber ved andre, vil børn ofte forsøge at imiterer disse ved dem selv. - Hjælper med at takle situationer.
Eksempelet på dette kan være at skulle finde mod, at kunne takle styrt og smerte. Ved at fortælle historier om at overvinde vanskelige situationer bliver barnets udrustet til at imødekomme og besejre disse. - Visualisering af egne mål.
Eksempler på disse kan være alt fra at lærer at flytte fødderne til fodhvilerne, til at gennemfører sit første løb. Fælles for dem er at barnet ser sig selv i situationen, og ser sig få succes – evt. med ændret adfærd.
Min erfaring er at børn er yderst modtagelige over for denne form for ”blød” indlæring.
Det er ikke en videnskab at fortælle historier, og der er masser af gode kilder på nettet til hvordan du kan blive en endnu bedre fortæller.
Den største effekt med brug af historie fortælling har jeg fået, når der er tale om ”mindre” justeringer i adfærd, eller som bonus på emner vi allerede arbejder på.
Eksempelvis får et barn der ikke kan lide at køre på en motorcykel, ikke pludseligt ”lyst” fordi der bliver fortalt en historie. Men det er et stærkt værktøj at bruge sammen i et større sammenhæng, hvor der allerede arbejdet på emner.
Tip: Motorsport kan være ensomt, og det kan derfor være en god ting at inkluderer klubkammerater, familiemedlemmer eller venner i historien. Husk dog at det skal være for at styrke barnet, så ikke noget med ”det kan Ben, så det skal du også kunne!
Mit råd vil være: vær dig selv, find din metode, og vær ikke bange for at begå fejl. Du finder lynhurtigt ud af hvad der fungerer overfor dit barn, og kan derfor ændre din fortællings måde ud af humør, tid og budskab.
En god ide kan dog være at involver barnet ved at spørge ind til budskabet i historien, hvilket kan give en øget effekt.
Husk på at der er tale om børn, så hav ikke en forventning til at historiefortælling fungerer hver gang, og husk gentagelse, gentagelse, gentagelse!
God fornøjelse.